Sağlık

Depremzedelerin Uyum Sürecinde Bunlara Dikkat Edin

Beylikdüzü Belediyesi uzman psikologlarından Aslı Karanis Kara, deprem bölgesinden başka il ve ilçelere nakil olan öğrencilerin yaşayacakları uyum sürecine dikkat çekti. Özellikle okullardaki çalışanlara büyük misyon düştüğünü belirten Kara, velilerin de bu konuda bilinçli davranması gerektiğini vurguladı.

Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde görev yapan uzman psikolog Aslı Karanis Kara, afet bölgelerinden diğer il ve ilçelerdeki okullara nakledilen öğrencilerin uyum sürecine ilişkin değerli bilgiler paylaştı. Türkiye’yi derinden etkileyen iki büyük şokun ardından Kara, çocukların psikolojisini olumsuz etkilememek için okul yönetimleri, öğretmenler ve velilerin dikkat etmesi gereken hususlara değindi. Sürecin herkes için sıkıntılı bir durum olduğunu ifade eden Kara, “Deprem bizi sadece fiziksel olarak etkilemedi. Aynı zamanda ruhsal olarak güvensiz hissetmemize de neden oldu. Yeni dönemde okullarda afet bölgesinden gelen öğrencilerimiz, komşularımızı ziyaret eden vatandaşlarımız olabilir. Böyle bir durumda hep ‘Nasıl oldu, ne yaptın’ diye soruyorlar. Sorular sormak ve açıklamalarını beklemek, etrafımızdaki insanlar için her zaman bizi hatırlatan unsur olmaktan çok daha fazla acı ve korkuya neden olur. Onlara yardım etmek için onlar için bir şey yapıp yapamayacağımızı sormak, kendilerini daha iyi ve daha güvenli hissetmelerini sağlayacaktır.

“Okullarda tüm personelin sakin ve şefkatli yaklaşımı çok önemli”

Eğitim sürecine başlayan çocukların yeni okullarına uyum sağlamalarında okullardaki tüm çalışanlara büyük görev düştüğünün altını çizen Kara, “Çocukların yeni gelen öğrencilere sürekli soru yağmuruna tutmaması, eğitimli olması gerekiyor. uyum süreçlerinde destekleyici ve sabırlıdır. Bu süreçte telaşı yüksek olan ve ailesinden ayrı yapamayan öğrenciler rehber öğretmenleri ile görüşerek onları doğru yola sevk etmelidir. Öğretmenlerin teneffüslerde çocuklardan bire bir soru alıp birebir iletişime geçmeleri onların yalnız olmadıklarını ve destekçileri olduğunu göstermektedir. Okullardaki tüm çalışanların sakin ve şefkatli yaklaşımı çok değerli. Bu süreçte duygusal düzenlemelerimizi sağlayarak iletişimimizi güçlendirmemiz gerekiyor.”

“Çocuğumuza duygularını ifade ettirmemiz gerekiyor”

Çocukların beyin sarsıntısından etkilenen akranlarıyla olan bağlarında anne baba yaklaşımının da büyük önem taşıdığını vurgulayan Kara, “Anne babalar çocuklarını çok daha iyi tanıyor. Aileler okula yeni başlayacak öğrencilerden önceden haberdar olurlarsa bir uyarı ve anlatım şekli verebilirler. Çocukların ne kadar bildiğini ve farkında olduğunu bilmediğimiz için çocuklarımızdan gelen tüm soruları dinlememiz gerekiyor. Yeni arkadaşlarının yaşadıkları doğal afet nedeniyle geldiklerini ve bir süre daha ziyaret edeceklerini söylemek ve uyarmak zorundadırlar. Ama doğal olarak, çocukların merakı devam edecek. Bu soruları teneffüslerde velilerine veya öğretmenlerine sormalarını sağlamak gerekir. Ebeveynler de yaşanan durum nedeniyle konuşmakta ve duygularını sorgulamakta zorlanabilirler. Bu gibi durumlarda kendimize ne söyleyeceğimizden çok çocuğumuza duygularından söz ettirmeliyiz. Üzüntümüzü paylaşabiliriz ama panik veya panik halinde görünmemeliyiz.”

Çocuklarda afet farkındalığı oluşturulurken dikkat edilmelidir.

Ebeveynlerin çocuklarda afet bilinci oluştururken dikkat etmesi gereken hususları paylaşan Kara, “Çocuklarımıza bu durumu anlatma şeklimiz yaş gruplarına göre değişiklik gösteriyor ve öncelikle 12 yaş altı çocuklarımıza ne olduğunu anlatmamız gerekiyor. Bu bir doğa olayıdır.Önlem almanın önemini oyun oynayarak göstermek çok değerlidir.Öte yandan 12 yaşından büyük çocukların sorularını özel olarak almaları ve açık ve keskin cümlelerle cevaplamaları gerekmektedir. Günümüz teknolojisinde bilgi kaynağı sadece ebeveynleri olamaz, onlar izin verdiği sürece iletişim kurabilmeliyiz” dedi. Depremin ardından Beylikdüzü’ne gelen ve manevi takviye almak isteyen vatandaşlar, Beylikdüzü Belediyesi’nin 444 09 39 numaralı çağrı merkezini arayarak randevu alabilirler.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu