Sağlık

Diyet Efsaneleri Yanıltıcı! Doğru beslenmeyle ilgili 5 yanılgı

Sağlıklı beslenme ve diyetle ilgili doğru bilinen yanlış kanıların sayısı çok fazladır. Aile, sosyal çevre ve sosyal medya kaynaklı bilgi kirliliği yanlış ve eksik bilgi aktarımına neden olmaktadır. Bu bilgi kirliliği hem diyet programlarında başarılı olmamızı zorlaştırıyor hem de sonuç almamızı geciktirerek motivasyonumuzu düşürüyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, beslenme ve diyetle ilgili yanlış bilinen 5 maddeyi sıralayarak, gerçek beslenme prosedürleri hakkında değerli ipuçları verdi.

Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte sağlıklı beslenme çalışmaları, diyet listeleri ve detoks programları gündemden düşmüyor. Milyonlarca kişinin kilo vermek ve fit bir görünüme kavuşmak için bilgi almaya çalıştığı böyle bir ortamda doğru ve istikrarlı beslenmenin püf noktaları konusunda tavsiyeler veren Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, ortaya çıkan 5 yanlış bilgiyi sıraladı. çok sık.

“Şekersiz içecekler sağlıklıdır”

Doğru beslenmeye çalışırken yanlış seçimler yapılabileceğine dikkat çeken Yiğit, soğuk içeceklerde ‘şekersiz’ ve ‘kalorisiz’ yazılarına karşı uyarıda bulundu. Yiğit, “Şekersiz ve kalorisiz olan bu içecekler vücutta şeker gibi insülin salgılar ve yağ depolanmasını uyarır. Üstelik bağırsak sağlığını olumsuz etkileme ihtimali her zaman var.” dedi.

“Detoks suları toksinleri atar”

Günümüzde sıklıkla kullanılan detoks sularının içeriğine dikkat çeken Yiğit, “Vücudumuzdaki toksin atma işlemini karaciğerimiz yapıyor. Bu içecekler taze yapılırsa size vitamin, mineral ve lif sağlar ve beslenmenize destek olur. Ancak, vaat ettiğini yapmayacak. Elbette şekerli içecekler yerine bu detoks içeceklerini içmek karaciğerinizi destekleyecektir. Burada önemli olan bu içecekleri tek besin kaynağı haline getirmemek.” söz konusu.

“Glutensiz ve vegan ürünler sağlıklı”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, toplumda glütensiz ve vegan ürünlerin sağlıklı olduğu yönündeki yaygın görüşün aksine bu çalışmaların birçoğunun işlenmiş olabileceğini belirtti. Yiğit, “Glutensiz etiketli ürünlerin çoğu fiilen işleniyor. Glutensiz undan yapılmışlarsa, lezzetlerini geliştirmek için daha fazla şeker eklenmiş olma şansları yüksektir. Bu nedenle sadece bu ibarelere değil, ürünün etiketindeki içeriğe de bakmak gerekir. Ürünün vegan olması hiçbir hayvansal içerik kullanılmadığı anlamına gelir ancak bu ürünler daha yağlı olabilir ve çoğu zaman daha fazla doymuş yağ içerebilir. dedi.

“Mısır gevreği kilo vermeye yardımcı olur”

Kahvaltıda sıklıkla tüketilen tahılların kilo verme sürecine yardımcı olup olmadığından bahseden Yiğit, tüketicilerin tercih ettiği ürünlerin değerine vurgu yaparak, “Ballı, çikolatalı ve ilave şekerli olanları tercih ederseniz, tam tersine size daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. daha aç kalırsınız ve daha zor bir porsiyon kontrolüne sahip olursunuz. Sabahları bol peynir ve bol yeşillik yani protein ve posadan oluşan bir kahvaltı ile güne başlamak, gün içinde iştahınızı kontrol etmenize ve kilonuzu daha fazla kontrol etmenize yardımcı olacaktır.”

“Doğru beslenmek için kalori hesabı yapmak yeterlidir”

aynen Sadece kalori hesabı yaparak doğru beslenmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Hülya Yiğit, “Bu konu çoğu kişi tarafından yanlış anlaşılıyor. Bir besinin kalorisine değil lif ve protein oranına bakmak gerekir. Örneğin, bir peynirli sandviçin kalorisi, bir çikolatanın kalorisine eşittir. Ancak beslenmeleri farklıdır. Bu nedenle gıdanın kalorisine değil, içindeki protein ve lif oranına bakmamız gerekiyor” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-adalar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu