Haber

DEM Partisi Eş Genel Başkanı Tülay Hatımoğulları Oruç: Bizim yerimiz meclistir

Halkın Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatımoğulları Oruç ise, “DEM Partililer olarak sadece Kürtçe konuşmuyoruz, Arapça, Türkçe ve Süryanice de konuşuyoruz. Tüm kadim dilleri konuşan bir siyasi partiyiz ​​Anadolu ve Mezopotamya topraklarında yerimiz meclistir.” dedi.

Oruç, partisinin Cumhuriyetin 2. yüzyılının ilk küme toplantısını TBMM Küme Toplantısı’nda gerçekleştirdiğini belirterek, bu yüzyılın personele, işçilere, kadınlara ve halka hayırlı olmasını diledi.

Oruç, Mersin’deki otobüs kazasında hayatını kaybeden 9 kişiye rahmet, yaralananlara şifa dileyerek, cezaevindeki siyasi tutsaklara da selam ve sevgilerini ilettiğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin küme toplantısındaki konuşmasını eleştiren Oruç, şunları söyledi:

“Bahçeli, ‘Türkçe konuşmayanın Meclis’te yeri yoktur’ diyerek DEM Partisi’nin mecliste yerinin olmadığını söylüyor. Meclis sözün kurulduğu, siyasetin konuşulduğu, savaşların, çatışmaların yaşandığı bir siyasi arenadır. Ülkedeki bütün sorunlar tartışılıyor, çözüm üretiliyor. Bunun dışında Meclis sanki cellatları Meclis’e çağırıyormuşçasına kullanılıyor. ‘Kürtçe konuşanların burada yeri yok’ diyenlere cevabımız. DEM Partililerin yeri yok. Buradaki yerimiz şu: DEM Partililer olarak sadece Kürtçe konuşmuyoruz, aynı zamanda Arapça, Türkçe ve Süryanice de konuşuyoruz. Biz Anadolu ve Mezopotamya topraklarındaki bütün kadim dilleri konuşan bir siyasi partiyiz. parlamentoda bulunuyor. Parlamentoda yeri olmayanlar savaş çığırtkanlarıdır. Bizim yerimiz burası.”

Oruç, 19 Ocak’ın Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatarak, ölüm yıldönümünde kendisini Agos Gazetesi önünde saygı ve sevgiyle anacaklarını belirtti.

“Ekonomik krizin bedelini yoksullar ödüyor”

Ekonomik krizin bedelini yoksulların ödediğini belirten Oruç, hükümet sözcülerinin “bu yüzyılın Türkiye’nin yüzyılı olacağını” tekrarladığını belirtti. Oruç, “Bizim için bu yüzyıl, ezilenler, sömürülenler, personel ve işçiler, Türkiye’de yaşayan 84 milyon yurttaşın en az 50 milyonu için açlık ve sefalet yüzyılıdır.” dedi.

Oruç, 1 Ocak’tan itibaren ekmeğe, gıdaya, akaryakıttan vergiye, otoyol ve köprü geçiş ücretlerine kadar her şeye zam yapılacağını belirterek, “Bu yüzyıl zamların yüzyılıdır.” Bu kelimeyi kullandı.

Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de arttığını söyleyen Oruç, devletin insanları soğana bağımlı hale getirdiğini iddia etti. “Sefalet yüzyılı” ifadesini kullanan Oruç, açıklanan yeni asgari ücretin 10 günde 12 dolar değer kaybettiğini iddia etti.

Cumhuriyetin 2. yüzyılının AK Parti’nin ilgi yüzyılı olduğunu ifade eden Oruç, 2024 yılının ilk 5 gününde icra dairelerinde 134 bin icra belgesinin işlem görmeye başladığını ve kredi kartı borçlarının arttığını söyledi.

Oruç, 2023’ün kadınlar için kolay geçmediğini belirterek, işsizliğin ve yolsuzluğun en ağır bedelini kadınların ödediğini savundu.

Yaklaşan yerel seçimler

Oruç, yerel seçim çalışmalarının sürdüğünü, geçtiğimiz hafta sonu yaklaşık 90 seçim bölgesinde 100 bin delegeyle ön seçim yaptıklarını belirtti. Oruç, hafta içi ön seçimi tamamlanamayan yerlerde tamamlayacaklarını söyledi.

Tülay Hatımoğulları Oruç, 31 Mart seçimlerinin tarihi önem taşıdığını ve kayyımların elindeki belediyelerin devralınacağını belirtti.

Grup toplantısının ardından gazetecilerin CHP ile yapılan görüşmelerde üzerinde anlaşmaya varılan bir seçim bölgesi olup olmadığını sorması üzerine Oruç, konuştukları bir il veya ilçenin olmadığını söyledi. Oruç, bu konuların netleştikçe paylaşılacağını belirtti.

haberorta.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu