Haber

Alman bakanlar deprem bölgesine gidiyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Feaser, Salı günü deprem bölgesini ziyaret etmek üzere Türkiye’ye gidecek. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu ziyaretle iki bakanın bölgedeki durumu ve yardım faaliyetlerini yakından gözlemlemenin yanı sıra depremzedelerle dayanışma ve desteklerini göstermeyi amaçladıklarını açıkladı.

Baerbock ve Faeser’in, Federal Teknik Yardım Ajansı’na (THW) ait yardım malzemelerini Türk tarafına teslim etmek için Gaziantep Havalimanı’na gidecekleri ve burada teslimat sürecinde yaşanan zorluklarla ilgili yerinde bilgi alacakları belirtildi. Depremzedelerle bir araya gelecek olan iki bakan, bölgede faaliyet gösteren Alman yardım kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Vize “kolaylaştırma” sürecine yönelik eleştiri

Bakanların ayrıca bölgede yeniden açılan vize başvuru merkezini ve yeni açılan taşınabilir vize kabul merkezini ziyaret etmesi planlanıyor. Türkiye ve Suriye’de ağır kayıplara neden olan depremlerin ardından Dışişleri Bakanlığı, Almanya’da yakınları bulunan depremzedeler için de aynı vize başvuru sürecinin geçerli olacağını açıklayarak, afet için sürecin hızlandırılacağını duyurdu. mağdurlar ve bürokrasi “olabildiğince azaltılacak”.

Ancak hükümetin depremzede ve yakınlarından istediği belgeler hâlâ eleştiri konusu. Alman yardım kuruluşu Seebrücke’den Maria Sonnek, hükümetin bu adımla süreci kasıtlı olarak karmaşıklaştırdığını ve böylece daha sonra “yardım teklif ettik ama yeterince ilgi gösterilmedi” diyebileceğini öne sürdü. Sonnek, “Her şey enkaz altındayken istenen belge veya deliller nasıl elde edilecek?” dedi.

Alman Türk Topluluğu: Vize süreci yavaş ilerliyor

Alman Türk Derneği (TGD) de depremzedeler için öngörülen vize sürecini yeterli bulmadığını bildirdi. ARD ve ZDF’nin ortak yayınında konuşan Alman Türk Toplumu Eşbaşkanı Aslıhan Yeşilkaya Yurtbay, kendilerine “kolaylaştırılmış vize sürecinin çok yavaş ilerlediği” bilgisinin verildiğini belirterek, “Süreç maalesef bürokrasiden arınmış değil. genel olarak bekleniyor.”

Yeşilkaya Yurtbay, sürecin yalnızca birinci ve ikinci derece yakınları olanlara kolaylık sağlanması gerektiğini de eleştirerek, bu yelpazenin daha geniş tutulması gerektiğini savundu. TGD Eşbaşkanı, Almanya’da akrabası olmayan afetzedelere yardım etmek istediklerini belirtti.

Almanya vize için ne istiyor?

Almanya Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Almanya’da akrabası olan ve gerekli belgeleri hazırlayan depremzedelerin beş gün içinde Türkiye genelinde vize başvurusunda bulunabileceklerini ve vize alabileceklerini açıkladı.

Almanya’ya vize başvurusunda bulunmak isteyen depremzedelerin teslim etmesi gereken belgeler şu şekilde sıralanıyor: Vize başvuru formu, Geçerli (veya geçici) Türk pasaportu, seyahat sağlık sigortası, Biyometrik fotoğraf, birinci veya ikinciden alınan taahhütnamenin aslı derece yakını, davet eden kişinin nüfus cüzdanı veya varsa pasaport ve ikamet tezkeresi fotokopisi, “Tarihi Yerleşim Bilgi Raporu” (tarih, afet anında deprem bölgesinde ikamet ettiğinizi göstermelidir), “Tam Nüfusu Tamamladı” Kayıt Örneği” (akrabalık göstermeli), durumun aciliyetini açıklayan kısa bir yazılı beyan, reşit olmayanlar için: Her iki ebeveynin imzası/noter tasdikli muvafakati veya velayetin tek ebeveynde olduğunu gösteren belge veya geçici velayet belgesi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk hükümetinin pasaportu olmayan depremzedelere pasaport verme sözü verdiği belirtilirken, Türkiye’nin pasaport şartına bir istisna uygulamadığı belirtildi.

Açıklamada, vizenin ücretsiz olacağı ancak başvuru sırasında kabul merkezi tarafından hizmet bedeli alınacağı kaydedildi. Türkiye’deki Almanya Başkonsolosluğu’nun ortak internet sitesinde, “Başvuru için ön koşul Türk pasaportuna sahip olmak ve evrakları eksiksiz teslim etmektir. Başvurular, başvuru kabul merkezlerine önceden randevu alınmaksızın şahsen ve eksiksiz yapılmalıdır. (diplomatik temsilcilikler dışında) yetkili servis sağlayıcı iDATA’nın mesai saatleri içinde, belgelerle gelinerek gerçekleştirilebilir”.

DW,AFP / SÖ,ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu