İş

ABD’de tüketici güveni Nisan’da düştü

Konferans Kurulu, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksine ilişkin Nisan ayı bilgilerini açıkladı. Buna göre Nisan ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 101,3 oldu. tahmin edildi. Mart ayı tüketici güveni 104 olarak revize edildi.

Amerikalı tüketicilerin mevcut iş ve işgücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan mevcut durum endeksi, Nisan ayında 2,2 puan artarak 151,1’e yükseldi. Geleceğe yönelik kısa vadeli değerlendirmeleri yansıtan beklentiler endeksi ise aynı dönemde 5,9 puan azalarak 68,1 oldu.

Beklenti endeksi Şubat 2022’den bu yana Aralık 2022 hariç tüm aylarda 80’in altında kaldı. Endeksin 80’in altında olması önümüzdeki yıl resesyon beklendiğini gösteriyor.

“Tüketici karamsarlaştı”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Konferans Kurulu Kıdemli Ekonomi Müdürü Ataman Özyıldırım, tüketicilerin mevcut iş ortamına ilişkin olumlu değerlendirmelerinin nisan ayında bir miktar düzeldiğini ancak beklentilerinin azaldığını belirtti.

Tüketici beklentilerinin durgunluk sinyali veren seviyenin altında kaldığına işaret eden Özyıldırım, “Tüketiciler hem iş koşullarının hem de işgücü piyasalarının görünümü konusunda daha karamsar hale geldi.” değerlendirmesini yaptı. Tüketicilerin enflasyon beklentilerinin yüzde 6,2 ile sabit kaldığına işaret eden Özyıldırım, olası bir tasarruf sinyali olarak ev, araba, ev eşyası ve tatil alma planlarının geri çekildiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu