Ekonomi

TZOB Başkanı: Tarım envanteri tamamen açıklanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de tarımın en değerli sorunlarından birinin tarımsal envanter eksikliği olduğunu belirterek, “İşletmelerin büyüklüğü, parsel sayısı, işletme büyüklüğüne göre arazi miktarı, hayvan sayısı, gübre ve ilaç kullanımı, “Makine-teçhizat rakamları güncel değil. Bu bilgilerle üretilecek tarım politikaları yetersiz ve yanlıştır” dedi.

TZOB Genel Lideri Bayraktar, tarımın en değerli sorunlarından birinin tarımsal envanterin tam olarak ortaya konulamaması olduğuna değindi. Bayraktar konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“ÜRETİM PLANLANMAMIŞTIR: Bir senede bir eserin fiyatının arttığını gören çiftçilerimiz bir sonraki sene o işe yöneliyor bu yüzden eserlerin bolluğu ve sebeplerinden dolayı fiyatlar çok düşebiliyor. Ertesi yıl tam üretimsizlikten işin fiyatı yükseldiği gibi. Hem üretici hem de tüketici mağdur oluyor. Üretim planlanamaz. Ülke kaynakları ve üretim faktörleri verimli kullanılamamaktadır. Gerçek ve doğru bilgilerle sağlıklı bir üretim planlaması yapılabilir. Tarım sayımının 1 ile biten yıllarda 10 yılda bir yapılması kanunla belirlenmiştir. Öte yandan, ülkemizde halen 2001 yılında yapılan son tarım sayımında tarımsal işletme sayısı ve ortalama arazi büyüklüğü kullanılmaktadır.

MAKİNE- EKİPMAN, HAYVAN SAYISI KAYBOLUNUR YENİLİKÇİ: İşletmelerin büyüklüğü, parsel sayısı, işletme büyüklüğüne göre arazi büyüklüğü, hayvan sayısı, gübre ve ilaç kullanımı, makine-teçhizat sayısı yeniliklerini kaybetmiştir. Bu bilgilerle üretilecek tarım politikaları yetersiz ve hatalıdır. Tarım sayımı ile ülke tarımının fotoğrafı çekilirken, tarımsal işletme verileri tüm ilçe ve iller bazında ortaya çıkacak. Tarım sayımı ile birlikte üretim maliyetleri ve gelirler konusundaki bilgilerimiz artacaktır. Tarımsal üretimin demografik özellikleri ortaya çıkarken mali tablo da ortaya çıkacak. Tarım sayımları, dönemlerin prestijiyle tarımdaki gerçek gelişmeyi gösterecek, gelişen trendleri ortaya koyacak, tarıma ve kırsala yönelik projelerin, araştırma ve yatırım programlarının, yer seçiminin nitelik ve niceliği hakkında değerli bilgiler sağlayacaktır. Üretilen eserler için değerli bir veri tabanı oluşturacaktır. Özel sektör kuruluşları, basın ve üniversiteler tarım sayımı sonuçlarını analiz edecek ve ülke tarımının gelişmesi için önerilerde bulunacak.

TARIM YÜZYILINA HER TÜRLÜ TAKVİYEYİ VERMEYE HAZIRIZ: Geçmiş tarım sayımlarında olduğu gibi, 755 ziraat odamızla birlikte tarım sayımında da her türlü dayanağı vermeye hazırız. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak otomasyon sistemimiz ile tarımla ilgili bilgilere anında ulaşabiliyor, tarımı kesintisiz olarak izleyebiliyor ve tarım politikalarının belirlenmesine katkı sağlayabiliyoruz. Sistemimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi ile entegre çalışmakta ve Türkiye İstatistik Kurumu’na düzenli bilgi akışı sağlamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığı tüm il ve ilçelere yayılmış teşkilatı ile tarım sayımını rahatlıkla yapabilmektedir. Odalarımız ve üreticilerimiz de tarım sayım görevlileri ile işbirliği yapmak için üzerlerine düşeni yapacaklardır. Nihayetinde tarımsal envanterin tam ve sağlıklı olarak belirlenmesi, Türk tarımını tüm paydaşlarıyla birlikte ileriye taşıyacak ve rekabet gücünü artıracaktır.

gokceada-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu