Haber

İsrail’in Şifa Hastanesi ile ilgili iddiaları eleştirilere neden oldu

İsrail’in, Hamas’ın ana karargâhı olduğunu iddia ettiği Gazze’deki Şifa Hastanesi’ni işgal etmesinden sonra, tüneller ve mühimmat depoları yerine binada bulduğunu iddia ettiği paslı silahlar ve birkaç kamerayı delil olarak sunması eleştirilere neden oldu. .

İsrail ordusunun dün gece Şifa Hastanesi’ne düzenlenen baskından 17 saat sonra iddiasına delil olarak sunduğu görüntüler ise istenilen sonucu vermedi.

Şifa Hastanesi’nin çevresini ve avlusunu tanklarla kuşatan ve hastaneyi tamamen dış dünyaya kapalı tutan İsrail ordusundan yapılan açıklamada, MR (manyetik rezonans görüntüleme) cihazında “silah ve elektronik cihazlar” ele geçirildiği iddia edildi. ) Şifa Hastanesi bölümü.

Ordunun paylaştığı görüntülerde Hamas’a ait olduğu iddia edilen bir bilgisayar, yarım kasa hurma, kitap, yaklaşık 10 adet paslı Kalaşnikof tüfeği, yelek ve el bombası gibi materyaller yer alıyor.

Ancak görüntülerde tüneller veya gizli geçitler gibi herhangi bir sabit özellik veya hastanenin Hamas’ın karargahı olduğunu gösterebilecek İsrailli mahkumlara dair herhangi bir kanıt bulunmuyordu.

İsrail ordusunun “Hamas’ın ana karargahı olması nedeniyle uluslararası koruma statüsüne sahip olmadığını” iddia ettiği Şifa Hastanesi’nde haftalardır açıkladığı bulgular, İsrail basınında da eleştiri konusu oldu.

İsrailli gazeteci ve güvenlik analisti Yossi Cohen, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda “Şifa (Hastane) hakkında kötü hisler beslediğini” kaydetti.

İsrail’in “eşi görülmemiş çocukça uydurmalar” sunduğunu belirten Cohen, “Yani orada (İsrailli) rehineler ve teröristler bulunamadı. Şimdi de Ordu Sözcüsü Şifa’ya Hamas’ın karargâhı olduğu ve silah olduğu için girdiklerini söylüyor,” dedi. Haritalar ve karargah orada.” “Hiç etkileyici değil. Beklentilere ve uluslararası imajın zedelenmesine değdi mi?” dedi.

İsrail’in Kanal 13 televizyonu da “İsrail’in büyük istihbarat başarısızlığı” yorumunu yaparak, “İsrail ordusunun iddialarının aksine Şifa Hastanesi’nde herhangi bir askeri tesisin bulunduğuna dair bir belirti yok” dedi. eleştiri yapıldı.

İsrail’in sağcı Jerusalem Post gazetesi de İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ne düzenlenen baskında vardığı sonucu “hayal kırıklığı yaratan” olarak nitelendirdi.

Gazetenin internet sitesinde yer alan haberde, “İsrail ordu istihbaratı, 7 Ekim’de İsrail’e saldıran Hamas üyelerinden 200’ünün Şifa Hastanesi’nde olduğunu söyledi. Bu 200 Hamas gücü buharlaşıp yok mu oldu?” ifadelerine yer verildi.

Filistinli siyasetçi ve araştırmacı Mustafa Bergusi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada değerlendirmelerde bulundu.

Bergusi, İsrail ordusunun vardığı sonucu “tüm skandalların anası” olarak nitelendirdi.

Şifa Hastanesi’nden yayınladığı görüntülerin yoğun eleştiriye konu olmasının ardından İsrail ordusu yeni bir paylaşım yaparak yayınladığı videonun “uzun versiyonunu” paylaştı. Önceki görüntülerin aksine, videoda yalnızca İsrail ordusu sözcüsünün MR binasının zemin katındaki odalar arasında yürürken yaptığı genel yorumlar yer alıyordu.

Bu eleştirilere yanıt olarak İsrail ordusu, daha önce paylaştığı videonun devamı olduğunu belirten bir paylaşım daha paylaştı.

Bu son yazıda İsrail ordusunun, söz konusu hastanenin “Hamas’ın ana karargâhı” olduğu yönündeki tezini destekleyecek hiçbir kanıt yoktu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu