Yaşam

İnsanların Seks Hayatları Toplumu Neden Bu Kadar Etkiliyor?

Aslında iki kişinin ortasında yaşananlar ve bir rıza eylemiKendileri dışındaki insanları ilgilendirmesi ve bunun sonucunda büyük olaylara yol açabilmesi çok gariptir.

Peki neden insanlık olarak? başkalarının cinsel yaşamlarına karşı Büyük bir merak içinde miyiz? Bu tür hareketler hepimizi nasıl etkileyebilir?

Mesela Berlusconi’nin skandalları hala konuşuluyor.

İtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi’yi hatırlayın. “Bunga Bunga” partileri ve seks skandalları ülke gündemini çok uzun süre meşgul etti ve başka bir şey konuşulmadı. İnsanlar özel hayatlarında neler yaşar, neden kamuoyu ve alınacak kararlarbu kadar büyük bir etkisi var mı?

Yukarıda konumlandırdığımız kişilerin eylemleri daha büyük bir etkiye sahiptir.

İnsanlık olarak; idolleştirme, kahramanlaştırma ve bazılarını üste koyma eğilimindeyiz. Özellikle politikacılar ve sanatçılar olarakEllerinde güç olan insanlara bunu yapıyoruz.

Bizim için yanlış olan veya norm dışı olan en ufak bir harekette onları ilahi tahtları bozulmuş ve eskisi kadar mükemmel değilmiş gibi görüyoruz. Cinsellik de çok eski zamanlardan beri ahlakla ilgili olmuştur. Çok fazla tartışmaya yol açan bir fenomen.önemli sonuçlara yol açabilir.

Diğer insanların cinsel yaşamlarını sosyal statülerine göre yargılarız.

Araştırmalara göre birini cinsel yaşantısına göre yargılama seviyemiz; cinsiyet, cinsel yönelim ve ahlaki normlar da önemli ölçüde farklılık gösterir. Örneğin, cinsel içerikli kişi LGBTİ+ üyesi iseler çok daha fazla tepki alabilirler. Yine kadınsa, linç kampanyalarının ve nefret söylemlerinin erkekten çok amacı var.

Erkeklerde ise erkek kimliğinden dolayı değil evlilik gibi etkenler devreye girdiğinde ortaya çıkar. ahlaki normlar aracılığıyla yargılanıyorlar. Özellikle söz konusu politikacılar olduğunda çoğumuz güler ya da utanırız.

İnsanlar toplumdaki rollerinin dışına çıktıklarında diğerlerinden daha fazla gürültü çıkarırlar.

Politikacılar bir otorite ve inancı yansıtırlar. Biz onları bir nevi “lider” olarak görüyoruz ve onlar siyasetçi rolü oynuyorlar. kamusal rollerin dışındaOnu gördüğümüzde garip hissediyoruz.

Onlardan beklediğimiz bazı özellikler var. Örneğin; dürüstlük ve özdenetim hakkında. Eşleri dışında başka kişilerle ilişkileri varsa, “Bir anlaşmaya ihanet”Tehdit olarak algılanarak dürüstlüğü ve inancı bozar.

Ek olarak, politikacılar ortalama bir insandan daha fazla ajitatörle karşı karşıyadır. Özel çıkar kümeleri, vaatler, para… Otokontrolünüzü kaybederseniz ve diğer faktörlerin cazibesine. Yakalanırsa işler karışabilir. Cinsellik aynı zamanda bir ilaç, kişiyi çaresiz bırakan bir “özdenetim kaybı” olarak da görülebilir.

Özel yaşamlarındaki tutumları diğer toplumsal rollerine de bulaşmaktadır.

Politikacılardan; kendi ideallerini toplum çıkarlarının önüne koymamak.Bize güvenmelerini ve bizim için işleri halletmelerini bekliyoruz.

Aslında bu özellikler; Klasik aile yapısında “iyi baba, iyi eş, iyi eş” beklentileri ile birebirdir. Kuyu, özel hayatlarındaki rollerini baltalayabilir.Bir tutum, diğer sosyal rolleri de baltalayabilir.

Kaynaklar: The Atlantic, Guardian, Huff Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu