Haber

İngiltere’nin ilk mülteci grubu tartışmalı ‘yüzen kampa’ yerleştirildi

İngiliz Kanalı üzerinden İngiltere’ye gelen sığınmacıları barındıracak şekilde modifiye edilen ve kamuoyunda tartışma yaratan dev gemi Bibby Stockholm’e ilk mülteci kümesinin gönderildiği açıklandı.

Bir dizi güvenlik endişesi nedeniyle ertelenen tartışmalı uygulama sonucunda, sığınma başvuruları sonuçlanıncaya kadar 500 kadar mülteci Dorset bölgesinde demirli gemide kalacak. Bazı insan hakları grupları ve insan hakları örgütleri, mültecileri böyle bir gemide tutmanın “insanlık dışı” olduğunu söyleyerek itiraz etti. Ancak hükümet, geminin güvenli olduğunu ve mültecileri otellerde barındırmaktan daha ucuz olduğunu söyledi.

500 KİŞİNİN YERLEŞTİRİLMESİ BEKLENİYOR

İngiltere İçişleri Bakan Yardımcısı Sarah Dines, geminin “basit ama nezih barınma” sağlayacağını ve potansiyel mültecilere “makul ama lüks olmayan barınma sağlanacağına” dair güçlü bir mesaj göndereceğini söyledi.

Nihayetinde 500 kişi alması beklenen üç katlı ve 222 odalı gemi, üç hafta önce limana demirlemişti. Hükümet, bunun günde 6 milyon sterlin olduğu söylenen otel maliyetlerini azaltacağını iddia etti. İçişleri Bakanlığı ilk 50 mülteciyi daha önce tekneye bindirmeyi planlıyordu. Ancak Times, teknede yangın güvenliği konusunda büyük endişeler olduğunu ve hala itfaiyeden onay beklendiğini bildirdi.

“SILINTI İSTEYENLERİN BU ŞARTLARDA BULUNMASI İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR”

İlk mülteci kümesinin ‘yüzer kampa’ yerleştirilmesiyle, İngiltere’de demirli bir gemiye ilk kez bir mülteci yerleştirildi. Mülteci hakları örgütleri ve grupları, sığınmacıları cezaevi benzeri koşullarda tutmanın insan haklarına aykırı olduğunu belirterek gemi projesine en başından beri şiddetle karşı çıktı.

Geminin demirlediği bölge olan Dorset ve Wiltshire İtfaiye ve Kurtarma Hizmetleri Sözcüsü, İçişleri Bakanlığı’na ve gemiyi işleten şirkete yangın güvenliği konusunda ‘tavsiye ve yorumlarını’ verdiklerini ve hazır olduklarını bildirdi. gerekli görüldüğünde yetkilerini bunları uygulamak için kullanırlar. Sözcü, söz konusu gemideki yangın önlemleri ve tahliye planları hakkında daha fazla ayrıntı vermenin, teknenin ve içinde konaklayacak kişilerin güvenliğini etkileyebileceği için yanlış olmayacağını sözlerine ekledi. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu